Tarpeellinen, kammottava tietokone

Elämä ilman internetiä, älypuhelinta sekä tietokonetta kuulosti vielä 20 vuotta sitten täysin järkeenkäyvältä idealta. Samaa ei voi sanoa nykypäivänä, koska olemme riippuvaisia verkostoitumisesta – kirjaimellisesti.

computers

Tämä ei tarkoita sitä, että informaatio teknologian aikakausi olisi askel taaksepäin ihmiskunnan evoluutiossa. Juuri tästä syystä meidän olisi syytä miettiä, miksi tietokoneet ovat tarpeellisia elementtejä meidän elämässämme.

Hitaasti ja varmasti?

Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin hidas tietokone. Toisaalta toleranssimme hitaudelle heikkenee sitä mukaan, kun tietokoneet kehittyvät entistä tehokkaammiksi. Jos heitämme sinut esimerkiksi takaisin vuoteen 1998 ja aikaan, jolloin käytössä oli ainoastaan 56 kilobitin puhelinmodeemi järjestelmä, tuskin valittaisit tämän päivän verkkoyhteysnopeuksista. Sama pätee myös tietokoneisiin.

Vapaus tietokoneisiin

Ollaan rehellisiä: ilman tietokoneita elämämme ei olisi yhtä helppoa. Luonnollisesti tietokoneet luovat myös ongelmia, joiden tasapainottaminen hyötyjen kanssa ei missään tapauksessa ole helppo tehtävä.

Toisaalta, jos vertaamme esimerkiksi Suomen elintasoa maana, missä IT-sektori on huomattavan suuri ja Kuubaa tai Pohjois-Koreaa, missä tietokoneiden käyttö on varattu vain eliitille, voimme aasinsiltaa käyttäen päätellä, että tietokoneet ovat avain vapaan yhteiskunnan vaurauteen.

Positiivinen sivuvaikutus

Tietokoneet kehittyvät huimalla vauhdilla. Vanavedessä seuraavat myös informaatio-, nano-, bio- sekä tekoälyteknologia. Toisin sanoen tietokoneiden kerrannaisvaikutus muille aloille on valtava! Esimerkiksi autoilun ala tulee näkemään hurjan muutoksen itse ajavien autojen kautta, kun taas esimerkiksi terveydenhuolto hyötyy nano- ja bioteknologian kehityksestä. Kaiken takana on luonnollisesti tietokone.

Mooren Laki

Tarkastelemalla tietokoneissa käytettävien transistorien kasvukäyrää, voimme ennustaa että tietokoneiden kukoistus on vasta alkamassa. Pidä tämä mielessä seuraavan kerran, kun kiroat hidasta verkkoyhteyttä tai uusia päivityksiä.

Ja muista, että usein tietokone on yhtä fiksu tai tyhmä kuin sen käyttäjä.